Kásler Miklós: Növelni kell az egészségbiztosító önállóságát
Többek között az egészségügyben szükséges átalakításokról is beszélt az emberi erőforrások leendő minisztere egy a Magyar Időknek adott interjúban, amelyet az MTI szemlézett.

Az interjúban Kásler Miklós jelezte: áttekintik a minisztérium és a hozzá tartozó háttérintézmények apparátusát, feladatait. Megjegyezte, fontosnak tartja növelni az egészségbiztosító önállóságát, hatáskörét, hatósági jogkörét, a finanszírozásban pedig a döntési szintek koncentrációját.

Az emberi erőforrások leendő minisztere kijelentette: sehol a világon nincs olyan egészségügyi rendszer, amellyel mindenki elégedett, mert a szakmai és az anyagi lehetőségek nincsenek egymással összhangban, ugyanakkor bizonyos területeknek prioritást kell élvezniük, és az akut problémákat meg kell oldani. Példaként említette, hogy továbbra is kiemelten kell kezelni a keringési, a daganatos és a mozgás­szervi megbetegedések, vagyis a népbetegségek megelőzését, gyógyítását, valamint az alapellátást. Bizonyos értelemben át kell szervezni a sürgősségi betegellátást, jogszabályok megalkotásával és természetesen azok betartatásával kell szavatolni a mindennapi betegellátás nagyobb biztonságát, és a családpolitikai fókusz miatt természetesen prioritásként kell kezelni a gyermekgyógyászatot – mondta. Szólt arról is, hogy az orvoshiány enyhíthető a szabadfoglalkozású orvosi státus bevezetésével.

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításával kapcsolatban azt mondta, tervei szerint nagyobb szerepet kapnak a jövőben az országos intézetek, hiszen ezek egy-egy népegészségügyi jelentőségű betegség csúcsintézményei, és a jövőben jelentősebb feladatuk lesz a szakpolitikák elméleti hátterének kidolgozásában, az ellátás irányításában, szervezésben.

A béremelésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Meg kell nézni, mennyi emberrel látható el színvonalasan egy adott feladat, és akkor látható, hogy ehhez mennyi pénzre van szükség. Mert nem biztos, hogy a pénz kevés, lehet, hogy az ember sok, vagy nincs jól elosztva a munka” – jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-05-08