Pollenhelyzet: Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása

Kezdődik a pázsitfűfélék pollenszórása, pollenjük a hétvégén már többfelé tüneteket okozó koncentrációban volt jelen – figyelmeztetett az Országos Közegészségügyi Intézet a hivatalos Facebook-oldalán közzétett jelentésében

Mint írják, fontos, hogy a pázsitfűfélék virágporára érzékenyek – ha eddig még nem tették meg – keressék fel kezelőorvosukat. Az allergiás betegek pollenterhelésének csökkentésért maguk is tehetnek, ha a fűnyírásra, kaszálásra idejében, illetve rendszeresen sort kerítenek, és ezzel korlátozzák a pázsitfűfélék virágzatának kialakulását. Virágzó gyep kaszálásakor a megfelelő szűrővel ellátott pormaszk viselését javasolják.

A napokban a nyárfaszösz is szállni kezdett, ez azonban a közhiedelemmel ellentétben nem allergizál. Akinek ebben az időszakban allergiás tünetei jelentkeznek, nagy valószínűséggel a pázsitfüvek pollenjére érzékeny. A tavasszal virágzó szélbeporzású fák pollenszezonja hamarosan véget ér, bár egyes fajok, például a nyír, a kőris, illetve a tölgy pollenje még okozhat tüneteket – írják. Nem jelentős allergén, de nagy mennyiségben szóródhat helyenként a fenyőfélék pollenje, ami halványsárga por formájában időnként nagyobb mennyiségben ülepedhet ki a levegőből – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-04-27