Millenniumi díjat kapott az EGIS

Csütörtökön adták át az Millenniumi díjakat, amellyel a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézményeket, valamint innovatív projekteket és társaságokat tűntetett ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

A díjat idén az EGIS Gyógyszergyár Zrt., az Ivócsap Projekt, a Copy21.com blog és a Platio napelemes térburkolat kapta, az elismeréseket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Luszcz Viktor, az SZTNH elnöke adta át Budapesten.

Az új magyar kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a vállalati innováció erősítése, az egyetemi és a vállalati kutatás-fejlesztés támogatása és a közöttük lévő kapcsolati rendszer erősítése áll – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Millenniumi díjak átadásán. Varga Mihály köszöntőjében hangsúlyozta: Magyarország egyik legfontosabb érdeke egy olyan gazdasági és társadalmi környezet biztosítása, amely kedvez az új tudományos eredmények, innovatív megoldások megszületésének, és ezzel együtt alkotóik számára megfelelő védelmet is teremt. Ennek célja Magyarország versenyképességének megerősítése – tette hozzá.

Luszcz Viktor, az SZTNH elnöke kiemelte, hogy csak a szellemi tulajdonjogok által védett technológiának van gazdasági relevanciája. Ami mindenki által szabadon másolható, nem bír piaci értékkel. Az innováció csak megfelelő szellemi tulajdonvédelem mellett növeli a GDP-t és az exportot, tesz elérhetővé ezen keresztül magasabb profitot és béreket. Kizárólag így biztosítható a kutatás-fejlesztés és a kreatívipari erőfeszítések megtérülése. Hozzátette: az innovációból és kreatíviparból származó gazdasági haszon mindig annál a gazdasági szereplőnél fog megjelenni, amelyik a szellemi tulajdonjogok tulajdonosa. Az SZTNH elnöke szerint Magyarország magas jövedelmű országgá válásában kulcselem, hogy ezek a jogok hazai jogosultaknál jöjjenek létre.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy minden év április 26-át a műszaki alkotók és művészek eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja. A szervezet üzenete idén A változás előmozdítói: a kreatív és innovatív nők címet kapta. A Millenniumi díjat az SZTNH – alapításkori nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal – elnöke alapította a magyar Millennium évében.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-04-26