OGYÉI: 290 nap múlva élesedik az egyedi gyógyszerazonosító rendszer

2019. február 9-től kell kötelezően alkalmazni az Európai Bizottság rendeletét, amely a hamisítás kizárása érdekében biztonsági elemek elhelyezését írja elő a gyógyszerek csomagolásán. A rendszer évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait fogja kezelni, amelyek összesen 177 ezer gyógyszerértékesítő ponton jelenhetnek meg.

A rendelet értelmében minden gyógyszeres dobozon egy kétdimenziós vonalkódot, valamint egy manipulálás elleni eszközt is el kell helyezni. A biztonsági elemek bevezetése miatt a gyógyszeres dobozok mérete növekedhet, ami bizalmatlanságot kelthet a betegekben, így „a gyógyszerészek tájékoztató, edukációs tevékenysége nélkülözhetetlen lesz az átállás folyamán” – áll az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján közzétett közleményben.

Habár a biztonsági elemek bevezetését előíró uniós rendelet már 2016-ban hatályba lépett, csak 2019. február 9-től kell alkalmazni, így azok a készítmények, amelyek a rendelet alkalmazásának időpontját megelőzően, biztonsági elemek nélkül kerültek forgalomba a lejáratuk napjáig árusíthatók lesznek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy közel öt évig egy készítményből akár kétféle is elérhető lesz: a kódolt és kódolatlan változat is.

A gyógyszerészeknek a kód alapján minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az adott készítmény adatait a gyártó korábban rögzítette-e az adattárházban. Értékesítést követően a gyógyszerészek a kódot deaktiválják, így biztos, hogy a hamis termék fennakad a hálón, nem kerül a betegekhez.

Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a Magyar Kórházszövetség konferenciáján tartott előadásában hangsúlyozta: fontos, hogy egy egészséget támogató, a gyógyszerek felhasználásával kapcsolatban biztonságos környezetet teremtsünk a betegek számára.

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2018-04-25