HVG: Tovább csúszik 70 innovatív gyógyszer tb-támogatása
Mintegy 70 innovatív gyógyszer és modern fejlesztésű, hatékony terápiás eljárás van jelenleg Magyarországon társadalombiztosítási várólistán. A széles körű szakmai konszenzus és a kedvező szakmai, előkészítő döntések ellenére azonban a konkrét befogadási döntéseket megjelenítő jogszabályok kihirdetése még várat magára – írja a hvg.hu.

A hvg.hu cikke szerint hiába jelezte március végén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hogy április elején új készítmények tb-támogatásáról szóló döntés születhet, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint a befogadások kihirdetése mostanáig nem történt meg. Jelenleg a tüdőrák, a vérképzőszervek és a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedései, emlőrák, asztma, melanoma, pikkelysömör, szívelégtelenség, más szív- és érrendszeri problémák, sclerosis multiplex, vastagbélrák, gyomorrák, valamint a reuma meghatározott altípusainak kezeléséhez szükséges készítmények szerepelnek a várólistán.

A cikk emlékeztet: a legutóbbi befogadási hullámra 2016 végén került sor, ekkor 15 innovatív terápia társadalombiztosítási támogatásáról született döntés. Egy a V4 országokat összehasonlító tanulmány szerint a régióban nálunk a leghosszabb az innovatív gyógyszerek befogadási kérelmének elbírálása: Lengyelországban és Szlovákiában 180 nap, míg Csehországban átlagosan 165 nap alatt születik meg a döntés. Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója szerint Magyarországon egyes terápiás területeken a várakozási idő elérheti akár a 3-4 évet is, az átlagos várakozási időről azonban a cikk nem tesz említést.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2018-04-24