Nagyobb szerep juthat az OGYÉI-nek a brexit után
A brexit miatt újraosztják az unión belül a gyógyszer-engedélyezési eljárások területét. Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kiválása miatt kapacitások szabadulnak fel, amelyekre Magyarország is bejelentkezhet – idézi a Világgazdaság pénteki cikkét az MTI.

A 27 tagállam között kiélezett verseny zajlik, hisz eddig az Egyesült Királyság a centralizált gyógyszer-engedélyezési folyamatok jelentős hányadát, 25-30 százalékát látta el.

A hazai hatóság 2016-ban dinamikusan növelte pályázati aktivitását az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), korábban évente három-négy centralizált eljárást bonyolított le az intézet, 2017-ben ugyanakkor már tíz eljárást folytatott. „Most van az a pillanat, amikor versenybe szállhatunk további feladatokért” – idézi a lap Pozsgay Csillát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatóját. A decentralizált eljárásokban eddig is kiemelkedő helyet foglalt el Magyarország: az EU tagállamai között 2017-ben a kilencedik helyen álltunk, a V4-es országok között pedig elsők vagyunk.

Az OGYÉI honlapján megjelent közlemény szerint a magyarországi gyógyszerhatóság nemzetközi gyógyszer-engedélyezés területén szerzett tapasztalatai hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hazai gyógyszeripari innováció fellendüljön, a hatósági szakértők tudásukat és tapasztalataikat a hazai kis-és középvállalkozói szektor szolgálatába állítva pedig javíthatnak a magyarországi cégek versenyképességén. A közlemény megjegyzi: az OGYÉI 2017-ben hozta létre Innovációs Irodáját, amelynek egyik kulcsfeladata a korai fejlesztések támogatása, ez a típusú tevékenység egy új irány az Európai Unióban tevékenykedő gyógyszerhatóságok munkájában, melynek az OGYÉI is aktív részese – írják.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, az Európai Parlament márciusban hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új, amszterdami székhelyét. Korábban Magyarország is szándékát fejezte ki aziránt, hogy helyet adjon az EMA új székhelyének, végül azonban mégsem adott be pályázatot.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-04-20