A kálciumcsatorna-blokkolók fokozhatják a hasnyálmirigyrák kockázatát
Egy 50 és 79 év közötti nőket vizsgáló, nagyszabású amerikai kutatás szerint a gyors hatású kálciumcsatorna-blokkolót szedő nők körében mintegy kétharmadával nőtt a kockázat a más vérnyomáscsökkentőket szedő betegekhez viszonyítva.

Az amerikai Women’s Health Initiative kutatás során összesen 161.808, 50 és 79 év közötti nő egészségi állapotát mérték fel. Közülük több mint 145 ezer nő egészségének alakulását 14 éven keresztül folyamatosan követték. Ebben a csoportban összesen 841 nőt diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákkal, azonban ezeknek a diagnózisoknak az eloszlása korrelációt mutatott bizonyos gyógyszerek használatával – írja a Los Angleles Times az Amerikai Rákkutatási Egyesület (AACR) cikkére hivatkozva.

A kutatás eredményei többek között arra világítottak rá, hogy a 4.338 gyors hatású kálciumcsatorna-blokkolót szedő nő körében lényegesen magasabb (1%) volt a hasnyálmirigyrák előfordulási gyakorisága, mint a más vérnyomáscsökkentő szereket, például bétablokkolókat szedő alanyok esetében (0.57%). A gyors hatású kálciumcsatorna-blokkolók (például Cordaflex, Adalat, Dilzem) használata összességében 66 százalékkal növelte a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát, míg azoknál a nőknél, akik három vagy több éven keresztül használtak ilyen gyógyszereket, a kockázat 107 százalékkal emelkedett. A hosszabb, elnyújtottabb hatású kálciumcsatorna-blokkolók esetében ennél jóval kisebb különbség mutatkozott: ezek 12 százalékkal növelték a kockázatot a bétablokkolókhoz és más vérnyomáscsökkentő készítményekhez képest.

A tanulmány a Houston-i Baylor College of Medicine-en dolgozó szerzői kiemelték: nem szeretnék, ha eredményeik pánikot okoznának, mivel a gyógyszergyártók egyre inkább hosszabb hatásmechanizmusú kálciumcsatorna-blokkolókat kínálnak, ugyanakkor azt javasolták, hogy amennyiben valaki szedett ilyen gyógyszereket és a családi kórtörténetében megtalálható a hasnyálmirigyrák, akkor mindenképpen konzultáljon az orvosával.

Forrás: Los Angeles Times
Kelt: 2018-04-19