A helyes gyógyszerszedés fontosságáról közölt riportot a Kossuth Rádió
A közrádió szakértők megszólaltatásával a betegtájékoztatóban szereplő, illetve az orvosi utasításokban megfogalmazott javallatok betartásának fontosságáról közölt 17 perces beszélgetést Napközben című műsorában.

A műsorban Sebők Szilvia, a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertárának vezetője elmondta, hogy habár új gyógyszer alkalmazása esetén a betegek jelentős része elolvassa a betegtájékoztatót, ugyanakkor a szakemberek mellett a „tömeg bölcsessége”, többek között a szomszédok tanácsai is hatással lehetnek arra, hogy hogyan alkalmazzák a gyógyszereiket. Sebők Szilvia megjegyezte: az előírás szerinti adagolás segíti, hogy elérjük a maximális hatást, ez pedig akkor megvalósítható, ha úgy és abban az időpontban vesszük be a gyógyszert, amikor az az előírás szerint szükséges. Ha pedig új gyógyszert használunk, mindenképpen el kell olvasni a betegtájékoztatót – írja a Híradó.hu összefoglalója.

Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója szerint a betegek egyes szereket, például láz- és fájdalomcsillapítókat „rutinszerűen” alkalmaznak, ugyanakkor új szerek használata esetén mindenképpen szükség van orvosi, illetve gyógyszerészi konzultációra.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke hozzátette, hogy arra is fontos odafigyelni, hogy a nem vényköteles gyógyszerek egy része nem alkalmazható gyermekek kezelésére, hiszen sok esetben nincsenek klinikai vizsgálatok a gyerekeknél tapasztalt mellékhatások feltárására. Mint megjegyezte, ez a kockázat a vényköteles gyógyszerek esetében nem áll fenn, hiszen utóbbiakat minden esetben orvosi és patikusi tanácsadás mellett alkalmazzák.

Forrás: hirado.hu
Kelt: 2018-04-17