Újabb skót tinédzser halt bele a stresszoldók használatába
A brit bulvársajtó tudósításai szerint egy 16 éves skót lány valószínűleg propranolol-mérgezés áldozata lett. Két éve már történt egy hasonló eset Skóciában, az érintettek családja és szakértők a gyógyszerfelírás szigorítását sürgetik.

„Feltételezhető propranolol-mérgezés” áldozata lett februárban a 16 éves Lucy Curran, mindössze két évvel azután, hogy egy másik skót tizenéves, Britney Mazzoncini egy a háziorvosa által felírt béta-blokkoló túladagolásába halt bele – írja a Daily Mail című brit bulvárlap.

Szakértők szerint az anti-depresszánsok használatának elharapódzása a pszichoterápiás ellátás kapacitáshiányához köthető. Ahogy Toni Giugliano, a Skót Mentális Egészség Alapítvány munkatársa fogalmazott: „Tudnunk kell, milyen anti-depresszánsokat írnak fel, és hogy milyen okból. Az anti-depresszánsok használatának az utóbbi tíz évben tapasztalt jelentős növekedését az okozza, hogy mind fizikai, mind mentális egészségi problémák kezelésére használják őket.” Utóbbi esetben Giugliano szerint az alternatív kezelések mérlegelésére lenne szükség, a hosszú várólisták azonban valószínűleg a pszichoterápia helyett a gyógyszerfelírás felé terelik a háziorvosokat.

A korábbi áldozat, Britney Mazzoncini édesanyja a lapnak azt mondta: az új háziorvos az első vizit alkalmával egy 84-tablettás kiszerelésű propranololt írt fel a lányának, az elérhető legnagyobb dózisban. Hozzátette: a skót kormánynak nem kéne újabb halálesetekre várnia a szabályozás szigorításával.

Forrás: Daily Mail
Kelt: 2018-04-12