Az édesanyja hangja a legmegnyugtatóbb a koraszülött csecsemők számára
A koraszülött gyermekek érkezésekor fellépő komplikációkat sok szülő és a kisbabák is traumaként élik meg. A „Te hangodat ismerem” elnevezésű program önkéntesei zenével próbálnak segíteni az érintetteknek.

Általában az édesanyáknak és az édesapáknak van szükségük a megnyugtatásra – mondta el a Te hangodat ismerem program vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hazay Tímea hozzátette, minden ember számára tele van álmokkal, várakozással, szépségekkel a gyermekvárás időszaka, azonban ez az egész gyökeresen átíródik, ha korán érkezik a baba. A szülők ilyenkor elveszítik az álmaikat, és súlyos veszteségként élik meg a helyzetet – idézte Hazayt a hirado.hu.

Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke a Kossuth Rádió műsorában elmondta: a babák megnyugtatása legalább annyira fontos, mint az édesanyáké, és leginkább az édesanya hangja a legjobb gyógyír a csecsemőknek. Hozzátette, maguk is végeznek tudományos kutatásokat, amelyek szerint a babákra a legmegnyugtatóbban az édesanya hangja hat, hiszen azt már a méhen belüli időszakból ismerik. Hazay Tímea elmondása szerint orvosi kutatások azt is demonstrálták, hogy az édesanya dúdolása, éneklése segít a kisbabák életfunkcióinak harmonizálásában.

Szabó Miklós kiemelte: a közös zenélés által az újszülöttek vegetatív állapota kedvezőbbé válik, a pulzusuk lassul, a vérnyomásuk és a stresszhormonok szintje csökken, és egyfajta építkező alvásba zuhannak, amely hatására a központi idegrendszeri kapcsolathálózatuk elkezd növekedni.

Forrás: hirado.hu
Kelt: 2018-04-10