Tüdőgyógyász: Indokolatlan az asztmás betegek szteroid-fóbiája
A mellékhatásoktól tartva sok asztmás beteg ódzkodik a napi szteroid-használattól, ugyanakkor ezzel kiteszi magát a rohamok kockázatának, amelyek kezelése jelentősen nagyobb dózist igényel.

Bő két évtizede, az inhalatív kortikoszteroidok (ICS) bevezetése előtti időkben naponta több, súlyos asztmás rohamban szenvedő beteget vettünk fel a tüdőgyógyászati osztályokra – mondta dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa a weborvos.hu egészségügyi portálnak. „A visszatérő súlyos asztmásokat már név szerint ismertük. Több nemzetközi vizsgálat is bizonyítja, és a saját tapasztalataink is ezt mutatják, hogy a gyógyszer adagoló belélegző készülékek napi használata, az inhalatív szteroid elterjedése nagymértékben lecsökkentette a kórházi kezelésre szoruló asztmások számát, az asztmás rohamok gyakoriságát. A betegek tájékozottsága azonban az idő folyamán, az internet elterjedésének köszönhetően is nőtt, ez egyfelől nagyon hasznos, hogy megismerhetik a betegségüket, ám sajnos így könnyen félinformációkra alapozva, a mellékhatásoktól tartva sokan inkább kerülik a szteroid tartalmú készítményeket” – fogalmazott a szakorvos.

Hidvégi Edit megjegyezte: az asztmás gyerekek szülei gyakran tartanak a mellékhatásoktól, például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség kialakulásától, azonban a legtöbb mellékhatás csak nagy adagban és hosszú ideig történő alkalmazás esetén jelentkezik. „A rendszeres ICS kezelés során napi 1-80 mikrogram szteroid jut a szervezetbe, attól függően, hogy melyik szteroidot, milyen dózisban, illetve milyen eszközzel használja a beteg. Összehasonlítva az ICS és a szteroid dózisát, körülbelül 40-200 nap alatt kerül összesen akkora mennyiség a keringésbe, mint egy injekcióval az asztmás roham ellátása során. Ez meggyőző érv lehet a szteroid fóbiásoknak!” – tette hozzá a tüdőgyógyász, emlékeztetve, hogy a megfelelő mennyiségű szteroidbevitel eléréséhez fontos a megfelelő inhalációs technika elsajátítása is.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-04-10