Opiátválság alakult ki az Egyesült Államokban
A morfiumszármazékok kórházi felhasználásának korlátozása a félrekezelések elharapódzásához, illetve a már függő betegek illegális szerhasználatának növekedéséhez vezetett.

Az Egyesült Államok az utcai opiátfogyasztás visszaszorítására irányuló, elhamarkodott szabályozási lépéseinek negatív hatásairól közölt cikket a Napi.hu gazdasági hírportál. A cikk szerint a problémát elsősorban az okozza, hogy az opiátok illegális fogyasztásának korlátozása érdekében olyan szabályozást fogadtak el, amely a kórházakat is a morfiumszármazékok készletének csökkentésére kényszerítette, holott utóbbiak gyors hatású fájdalomcsillapító- illetve érzéstelenítőszerek, amelyek használata eddig bevett gyakorlat volt a gyógyászatban.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a jelenleg rendelkezésre álló alternatív gyógyszerek nem megfelelőek, így sok esetben a betegek lassabb hatású (pl. ibuprofen tartalmú) gyógyszert vagy a korábban használt fentanilnál akár tízszer erősebb hatású szufentanilt kapnak, amely előbbi esetben a szenvedésüket hosszabbítja, míg utóbbi esetben túladagoláshoz vezethet. A kórházi tiltásokra természetesen a feketepiac is reagált, így tömegével jelentek meg a korábban használt opioidokat helyettesítő illegális készítmények.

Amint arra a cikk is felhívja a figyelmet: az opiátok túlzott gyógyászati használata valóban problémát jelent az Egyesült Államokban, hiszen 1999 óta megháromszorozott a tüneteket gyorsan enyhítő gyógyszerek felírása, azonban a többlet elsősorban nem a kórházi, hanem a járóbeteg-ellátásban keletkezett. Szintén a probléma súlyát jelzi, hogy a Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) jelentése szerint az ópiumszármazékok, a fentanil és a heroin közvetve vagy közvetlenül évente 60-64 ezer amerikai halálához járul hozzá.

Bár nyilvánvaló, hogy a fenti jelenség visszaszorítására szabályozói lépésekre van szükség, a problémát elsősorban a korlátozások túl gyors bevezetése okozza, ami miatt sem a kórházaknak, sem az opiátfüggőknek nem maradt idejük felkészülni a változásokra. Ráadásul az érintett gyógyszercégek ellen tucatnyi pert indított a Trump adminisztráció, amely éppen a kutatás-fejlesztéstől vonja el az erőforrásokat, így az alternatív készítmények megjelenése is kitolódhat – jegyzi meg a Napi.hu cikke.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2018-04-05