Továbbra is aggasztóan sok nyugtató fogy Magyarországon

Bár 2006-hoz képest nagyjából harmadával csökkent a pszichotróp szerek használata, még mindig 280 millió tabletta fogy évente. Ebben a Hetek cikke szerint a kórházi kezelések során történő indokolatlan alkalmazásnak, illetve az ennek nyomán kialakuló függőségnek is szerepe lehet.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 2017-ben a két legnépszerűbb pszichotrop hatóanyagot (az alprazolámot, illetve a klonazepámot) tartalmazó gyógyszerekből összesen több mint 4,3 millió doboznyi fogyott, ami 106 millió kezelési napnak, illetve 280 millió tablettának felel meg – írja az atv.hu a Hetek c. hetilap csütörtökön megjelenő száma alapján. Ennek a gyógyszermennyiségnek a kiskereskedelmi ára összesen 3,8 milliárd forint volt, amiből a betegek 556 millió forintot álltak, miközben a társadalombiztosító 2,7 milliárd, a közgyógykassza pedig 528 millió forint közpénzt áldozott erre a célra. Ugyanakkor a pszichotróp készítmények forgalma jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben: 2006-ban még meghaladta a 6,5 milliót az eladott dobozok száma, ami csaknem 6 milliárd forintos költséget jelentett (3,5 milliárdos közpénzráfordítással).

A hetilapnak nyilatkozó gyógyszerész elmondása szerint a magas fogyasztás kialakulásában szerepet játszhat a kórházi osztályok túlterheltsége, ami miatt rutinszerűvé vált a nyugtatók alkalmazása. Ezt sok esetben később a háziorvosok is meghosszabbítják, így sok nyugdíjas számára napi szükségletté válik a nyugtatófogyasztás. A lap becslése szerint egy tízezer fős kisvárosban átlagosan körülbelül 600-700 doboz nyugtató fogy havonta.

Dr. Németh Zoltán orvos, drogprevenciós szakember a lapnak megjegyezte: Magyarországon körülbelül 2 millióan küzdenek olyan lelki gondokkal, amelyek orvosi kezelést igényelnének, amelyben a nyugtató és a hangulatjavító szereknek egyaránt lehet szerepük, ugyanakkor legalább ekkora szükség lenne a pszichoterápia kiterjedtebb alkalmazására.

Forrás: atv.hu
Kelt: 2018-04-01