„Egy teljesen új gyógyszerészet van kialakulóban” – Kiírták az idei „Év Gyógyszerésze” pályázatot

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara célkitűzéseiknek megfelelően, a Roche Magyarország Kft. támogatásával immár nyolcadik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az „Év Gyógyszerésze” cím elnyerésére. A kiemelkedő szakmai teljesítmény elismerésére alapított díj jelöltjeire május 15-ig lehet szavazni.

Az idei pályázatot megnyitó múlt heti, budapesti sajtótájékoztatón Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. ügyvezetője, Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) elnöke, Dr. Samu Antal, a Gyógyszerészi Gondozási Bizottság elnöke, Prof. Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszertudományi Társaság elnöke, Dr. Mike László országos tisztifőgyógyszerész, valamint Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője ismertette a pályázat célkitűzéseit.

Dr. Mikola Bálint, a MOSZ elnöke előadásában úgy fogalmazott: a nyolc éve elindított program sikeresen hívta fel a figyelmet a gyógyszerellátásban példamutatóan tevékenységet végző kollégák munkájára. A szervezet elnöke emlékeztetett: 1990-hez hasonlóan a hazai gyógyszerész szakma ma is paradigmaváltás előtt áll, amelynek része az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), illetve az egyedi gyógyszerazonosítás bevezetése, az elektronikus portálokon megjelenő információs bázis bővülése, valamint az adatvédelemmel kapcsolatos várhatóan hatályba lépő rendelkezések. Mindezek hatására „egy teljesen új gyógyszerészet van kialakulóban”, amelyben a gyógyszerészeknek a felmérések szerint 65%-ban már az interneten is tájékozodó betegek partnerévé kell válniuk – tette hozzá a MOSZ elnöke.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője előadásában elmondta, hogy 25 éves mentői pályafutása során azt tapasztalta: a hívások 70-80 százaléka megelőzhető lett volna, amennyiben a betegek egészségértése magasabb színvonalú lett volna. Győrfi hozzátette: a magyar emberek gyakran nem tudják, hova forduljanak egészségügyi információért, ezért a segélyhívásokat felvevő kollégái is sokszor tanácsadói feladatokat látnak el. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi években forradalmi változáson ment át a kommunikáció, melynek fontos szerepe van a gyógyszer és a hozzá kapcsolódó információ mellett szintén elengedhetetlen bizalom kiépítésében. Győrfi Pál szerint az „Év Gyógyszerésze” pályázat hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyógyszerellátásban meghonosított innovatív megoldások mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

A pályázat menetéről, a pályázati anyagok témaköreiről és benyújtásáról az evgyogyszeresze.hu honlapon található bővebb információ. A kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban és a gyógyszerfejlesztésben egyaránt.

Forrás: MOSZ Info / Közéleti Gazdasági Krónika
Kelt: 2018-04-03