A Humira termelte a legtöbb bevételt 2017-ben

A legnagyobb forgalmú gyógyszerekről közölt cikket a G7 gazdasági hírportál a Pharmacompass összesítése alapján. A tavalyi listát toronymagasan az Abbvie Humira nevű készítménye vezeti, forgalma 2017-ben elérte a 18,9 milliárd dollárt.

Még soha nem volt olyan gyógyszer, amely egy év alatt akkora forgalmat generált volna, mint az Abbvie elsősorban ízületi gyulladások kezelésére használt készítménye, a Humira – írja a G7 gazdasági hírportál. A Humira forgalma felülmúlta a toplista második és harmadik helyezettjének összesített bevételét is, azonban idén várhatóan csökken majd a forgalma, mivel a készítmény szabadalmi védettsége Európában 2018-ban lejár, utat adva az azonos hatóanyagú generikus készítmények megjelenésének.

A Pharmacompass által készített lista első tíz helyén döntően immunológiai, véralvadásgátló és onkológiai készítmények szerepeltek, az egyetlen kivételt a szembetegségek gyógyítására használt Eylea jelentette.

A G7 cikke emlékeztet: a Humira rekordjával a második olyan gyógyszer lett, amelynek mindenkori forgalma meghaladta a 100 milliárd dollárt: ez eddig csak a Pfizer koleszterincsökkentőjének, a Lipitornak sikerült, amely eddig 150 milliárd dollár értékben fogyott, azonban legjobb évében, 2006-ban is „csak” 12,9 milliárd dollárt hozott.

Forrás: g7.hu
Kelt: 2018-04-01