Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

Átadták a Richter Gedeon Nyrt. új molekuláris biológiai laboratóriumát múlt csütörtökön Debrecenben, az 1,7 milliárdos beruházás húsz új munkahelyet teremt.

Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elmondta: az új labor a piaci versenyképesség növelése érdekében megvalósított Innovatív gyógyszeripari kutatás-fejlesztés című, mintegy 4,89 milliárd forint összköltségű projekt részeként készült el. A beruházás felét a Gazdaság és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatta.

A mostani fejlesztéssel 290-re nőtt a Richter debreceni gyárában foglalkoztatottak száma – tette hozzá az igazgatóság elnöke megjegyezve, hogy a biotechnológiai üzemük további fejlesztésével újabb 120 munkahelyet teremtenek a városban. Bogsch Erik elmondta azt is, hogy cégük évente több mint 40 milliárd forintot költ kutatás-fejlesztésre, amiben maghatározó a biológiai készítmények aránya. Az új molekuláris biológiai laboratórium átadása jelentős lépés abba az irányba, hogy nemzetközi szinten is versenyképessé tegyék a hazai biotechnológiai gyártást – mutatott rá a beruházás jelentőségére Bogsch Erik.

Orbán Gábor vezérigazgató hozzátette: olyan k+f technológiák kifejlesztését tervezik a debreceni laboratóriumban, amelyek jelentősen hozzájárulnak a biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszerek hatásmechanizmusának, illetve a fellépő mellékhatások kialakulásának megértéséhez. A debreceni laboratóriumban kifejlesztendő bioszimiláris fehérjekészítményekkel a daganatos- és autoimmun-betegségekben szenvedő betegeket lehet gyógyítani – közölte.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-03-29