A Richter nyerte a 2017. évi Innovációs Nagydíjat

A Richter Gedeon Nyrt. nyerte a 2017. évi Innovációs Nagydíjat egy új originális hatóanyag, a cariprazine kifejlesztéséért, valamint az ebből készített gyógyszerek gyártásáért és forgalmazásáért.

Bogsch Erik, a gyógyszergyártó cég elnöke szerdán az Országházban tartott átadón elmondta: magyarországi központú cégként a legjelentősebb eredménynek azt tartják, hogy tehetséges magyar szakembereket tudnak az országban tartani.

A rendezvényen Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke hangsúlyozta, hogy egy nemzet sikere az egyének és intézmények versenyképességén múlik, ezért átlátható és tiszta versenyt szorgalmazott az innovációs rendszerben. A világra azoknak lehet hatásuk, akiknek munkáját Magyarországon kívül is elismerik és értékelik – tette hozzá.

Ahogy a díjátadásról tudósító Portfolio.hu cikke megjegyzi, a cariprazine egy olyan, szájon át szedhető, atípusos antipszichotikum, melyet a Richter kutatói fedeztek fel, majd az Allergannal közösen fejlesztettek skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére. A termék fogalmazását az Egyesült Államokban 2015-ben, az Európai Unióban 2017 júliusában engedélyezték skizofréniában szenvedő felnőtt betegek kezelésére; utóbbi piacon Reagila néven forgalmazzák a készítményt. A termék további indikációinak fejlesztése jelenleg is zajlik, így a jövőben bipoláris depresszió kezelésére, valamint kiegészítő terápiaként súlyos depresszió kezelésére is alkalmas lehet – jegyzi meg a Portfolio.hu cikke.

Forrás: Portfolio.hu/MTI
Kelt: 2018-03-28