Közvélemény-kutatás: Egyre többen elégedetlenek a magyar egészségüggyel
Míg 2015-ben csak a megkérdezettek egyharmada, addig idén a válaszadók 41 százaléka egyáltalán nem volt megelégedve a hazai egészségügyi ellátás működésével – derült ki a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek számára készített friss felméréséből, amelyet a Népszava online is közölt.

Az 1003 fős reprezentatív mintán végzett kutatás tanúsága szerint a lakosság 62 százaléka szerint az állami egészségügyi rendszerben tapasztalt állapotok inkább romlottak, mint javultak az utóbbi években. A Népszava cikke kiemeli, hogy a válaszadók 36 százaléka az utóbbi években semmilyen közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nem vett igénybe, ugyanakkor meglepő módon a magánrendeléseken megjelenők aránya is csökkent: a 2015-ös 59 százalékhoz képest idén 54 százalék nyilatkozott úgy, hogy igénybe vett valamilyen magánellátást. Azok, akik igénybe vettek ilyen szolgáltatásokat, átlagosan 133 ezer forintot költöttek el tavaly a magánegészségügyben.

Az adatok azt is kimutatták, hogy a hálapénz használata némileg mérséklődött: míg 2015-ben 49, idén 43 százalék nyilatkozott úgy, hogy ő vagy családtagja fizetett paraszolvenciát orvosnak vagy ápolónak az elmúlt néhány évben. A vizitdíj, mint az állami egészségügy fejlesztésére fordítható potenciális forrás támogatottsága lényegében változatlan: a minta 53 százaléka lenne hajlandó 300 forintot fizetni minden egyes orvos-beteg találkozóért, ugyanakkor a támogatottság erősen szóródik a pártpreferenciák függvényében. Választott orvosért, illetve rövidebb várólistákért a megkérdezettek 46 százaléka lenne hajlandó fizetni.

Forrás: Népszava online
Kelt: 2018-03-27