Diabetológus: 2-es típusú cukorbetegség esetén elkerülhető az inzulinterápia
Habár az 1-es típusú diabétesznél az inzulinkezelés elengedhetetlen, a 2-es típusú cukorbetegség kellő időben történő felismerése mellett van lehetőség arra, hogy az érintettek elkerüljék az inzulin injekció rendszeres használatát.

Ehhez azonban fontos, hogy kövessék a megszabott diétát, rendszeres testmozgást végezzenek, illetve szükség esetén átmeneti gyógyszeres kezelésnek is alávessék magukat – írja a HáziPatika.com.

Az egészségügyi portálnak nyilatkozó dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa úgy fogalmazott: „Ha a páciens vércukorértékei nem kiugróan magasak, úgy az inzulinterápia helyett speciális diétát és rendszeres testmozgást javaslunk, illetve szükség esetén gyógyszeres kezelést. Sokszor már önmagában az életmódváltás is eredményre vezet, így a betegnek nem kell sem tabletta, sem injekció. Idővel, ha a vércukorértékek emelkednek tablettaszedés mellett, előfordul, hogy inzulinra kell váltani vagy ideiglenesen, vagy akár véglegesen. Első lépésben a tablettás kezelést lefekvéskor adott inzulinnal egészíthetjük ki. Ma már a tablettás kezelés mellett elérhetőek – injekció formájában – olyan készítmények, amelyek a szervezet inzulinkészletének jobb kihasználását, az ellenhormonok szintjének csökkenését biztosítják, sőt a hasnyálmirigyben az inzulintermelő bétasejteket is védik”.

„Kettes típusú cukorbetegségben, ha a beteg betartja az utasításokat az életmódváltás terén, van remény arra, hogy vissza lehessen térni a gyógyszeres kezelésre. Sajnos vannak, akik megelégszenek azzal, hogy beadják maguknak az inzulint, ám az életmódjukon nem szeretnének nagyban változtatni. Náluk valószínű, hogy nincs lehetőség váltásra, hiszen azért, hogy át lehessen térni gyógyszerre, a betegnek is meg kell dolgoznia. Ehhez első körben be kell tartani a személyre szabott diétát, amelyet szükség esetén pontosítani kell. Egy tapasztalt dietetikus ebben óriási segítségére lehet, hiszen a diéták nem mindenkinél vezetnek eredményre, sok minden befolyásolja, milyen gyógyszeres terápia mellett milyen étkezést is kell követni, ráadásul ez időről időre változhat is. Emellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás is (mind a kardió, mind az erősítő edzések), előzetes állapotfelmérés után” – mutatott rá a diabetológus.

Forrás: Házipatika.com
Kelt: 2018-03-27