Állatkísérletek szerint rákmegelőző hatása lehet a Viagrának
Egy egereken elvégzett kísérlet szerint a Viagra hatóanyagaként ismert szildenafil kis dózisban hozzájárulhat a vastag- és végbélrák megelőzéséhez – írja a Live Science tudományos hírportál.

A cikk alapjául szolgáló friss kutatás során olyan egereket kezeltek szildenafillal, amelyeknek beleiben a későbbi tumorképződéshez vezető polipok megtalálhatóak voltak. A hatóanyaggal kezelt állatok beleiben 50%-kal csökkent a rákot megelőző polipok száma a kontrollcsoporthoz képest. A vizsgált egerek egy olyan génmutációban szenvedtek, amely emberek esetében is előfordul (adenomatosus polyposis coli, APC), és számos esetben kolorektális daganatok kialakulásához vezet.

A kutatás egyik vezetője, Darren Browning, a Georgia-i Augusta University kutatója szerint még számos kísérlet szükséges a terápia emberen történő alkalmazása előtt: a következő lépés az lenne, hogy a Viagrát olyan embereken teszteljék, akiknél magas a vastag- és végbélrák kockázata, például a családi kórtörténet miatt.

A Viagrának a merevedési zavar kezelésén kívül más hatásai is ismertek: az eredetileg a magas vérnyomás kezelésére kifejlesztett gyógyszer bizonyítottan alkalmas a pulmonális artériás hipertónia (magas tüdővérnyomás) gyógyítására is.

Forrás: Live Science
Kelt: 2018-03-26