160 millió forintnyi hamis gyógyszert foglaltak le tavaly Magyarországon
Főként étrend-kiegészítők, izom- és potencianövelők, valamint fogyást serkentő tabletták szerepelnek a Magyarországon illegálisan forgalmazott, illetve hamis gyógyszerek listáján – írja a Világgazdaság online verziója.

Ahogy a gazdasági lap írja, hazánkban elsősorban az interneten keresztül elérhetőek ezek a készítmények, az érintett weboldalakat az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ideiglenesen elérhetetlenné teheti, a hamis vagy nem engedélyezett gyógyszerek listáját pedig rendszeresen közzéteszi a szervezet honlapján. Korábbi vizsgálatok során többek között téglaport, ólomtartalmú festéket, patkánymérget és arzént is mutattak már ki a lefoglalt hamis gyógyszerekben.

A lap emlékeztet: a hamis gyógyszerek terjesztése világszerte problémát jelent, ezért PANGEA-akció néven nemzetközi akció is indult a megfékezésére, melyet itthon a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) koordinál a társhatóságokkal, így többek között az OGYÉI-vel és az ORFK-val együttműködve. Az akció eredményeként tavaly több mint százezer tablettát foglaltak le, melyek értéke megközelítette a 160 millió forintot. Ezenfelül 125 millió forint értékben olyan illegális orvosi eszközöket is lefoglaltak, mint hamis fogászati készülékek, implantátumok, óvszerek, fecskendők, kötszerek, tiltott sebészeti eszközök – írja a lap.

A lefoglalt hamis gyógyszerek összértéke az előző évihez képest érdemben nem változott, a mennyisége azonban a duplájára nőtt – hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszer-hamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. Ilku Lívia hangsúlyozta: továbbra is nagyon sok weboldal kínál illegális gyógyszereket, ezért a hatóságoknak és a nyomozati szerveknek még több erőfeszítést kell tenniük ezek felkutatására. Ilku Lívia jelezte: az idei évtől a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása is segítheti az illegális gyógyszer-kereskedelem visszaszorítását.

Január 1-jétől a törvényesen gyártott, de a legális ellátási láncból kikerült gyógyszerek értékesítése is büntethető. Ez azért fontos, mert Magyarországon is egyre többször történik meg ilyesmi nyugtatókkal, altatókkal, daganatellenes gyógyszerekkel és fájdalomcsillapítókkal. Az elmúlt három évben az OGYÉI adatai szerint több mint 20 millió tabletta vándorolt át ily módon az illegális gyógyszer-kereskedelembe anélkül, hogy ez a Btk. alapján büntethető lett volna – áll a Manager Magazin márciusi számában megjelent, a Világgazdaság online által közölt cikkben.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2018-03-26