OGYÉI: Közlemény az étrend-kiegészítők kockázatértékeléséről

Az újonnan bejelentett étrend-kiegészítő készítmények kockázatértékeléséről adott ki közleményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), amely az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetről szóló 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet rendelet 3. §-nak l) pontjában meghatározott, az élelmezés- és táplálkozás-egészségügy szakterületén végzett szakmai-módszertani és szakmai felügyeleti feladatai keretében a bejelentett étrend-kiegészítő készítmények körében a bejelentés során rendelkezésére bocsátott dokumentáció alapján végez kockázatértékelést.

Az OGYÉI az értékelését elküldi a piacfelügyeleti szerveknek, valamint értesíti a bejelentőt az elküldés tényéről.

A kockázatértékelés során az OGYÉI az alábbi szempontokat veszi figyelembe:

• Soron kívül jelentendő, fokozott közegészségügyi kockázat (pl: a termék összetétele alapján nem felel meg az étrend-kiegészítő definíciójának, étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények listáján szereplő összetevőt tartalmaz)

• Összetételi probléma (pl.: új élelmiszer, nem engedélyezett vitamin, ásványi anyag vegyületforma)

• Közegészségügyi kockázattal járó jelölési problémák (pl.: kötelező figyelmeztetések hiánya)

• Tápanyagösszetételre vagy egészségre vonatkozó állítás nem megfelelő alkalmazása (pl.: betegségek megelőzésére, kezelésére, gyógyítására vonatkozó állítást tartalmaz, a termék neve állításnak értékelendő, amelyhez nem kapcsolódik kísérő állítás)

• Egyéb megtévesztő jelölések (pl.: a termék megjelenése vagy megnevezése valamilyen gyógyszerre hasonlít)

• Különös figyelmet igénylő összetétel (pl.: Összetétel/jelölés alapján feltételezhetően testtömeg-csökkentésre szánt termék vagy a szexuális teljesítőképességet befolyásoló készítmény)

Forrás: OGYÉI
Kelt: 2018-03-23