Több mint 300 gyógyszerből van átmeneti készlethiány
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nyilvántartása alapján jelenleg 365 gyógyszer esetében áll fenn átmeneti hiány, amely a készítmények körülbelül egy százalékát érinti – írja a Világgazdaság online. További 443 készítmény forgalmazása már hónapok vagy akár évek óta szünetel Magyarországon.

A gazdasági hírportál cikke szerint márciusban több népszerű megfázás elleni készítmény is felkerült a hiánylistára, ezek pótlását március végére ígérik. Szintén hiánycikk a rotavírus elleni védőoltások egyike, amelyet egyedi importból kellett pótolni, Görögországból. A listán orrspray-k, szemcseppek, nyugtatók, fájdalomcsillapítók, gyomornedv-ellenálló készítmények is szerepelnek, egy gyermekeknek készült hepatitis B elleni vakcina pedig már tavaly augusztus óta hiánycikk. Utóbbi védőoltás gyártási nehézségek miatt jövő év március végéig nem lesz elérhető, ezért ezt is egyedi importból szerzi be a hatóság.

Ugyanakkor azt a Világgazdaság is kiemeli, hogy a hiányzó gyógyszerek túlnyomó többsége esetében valamilyen alternatív készítmény jelenleg is elérhető: 8 százalék más kiszerelésben, 40 százalék azonos hatóanyag-tartalmú egyéb készítmény formájában, míg további 30 százalék hasonló indikációban más készítményben van a hazai gyógyszerkínálatban. Az OGYÉI nyilvántartása szerint a hiányzó termékeknek csak 9 százaléka esetében lehet szükség egyedi importra vagy nagyobb tételű kontingensbehozatalra.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2018-03-22