Nemcsak az antibiotikumok rombolják a bélflórát egy új kutatás szerint
Habár az antibiotikumok bélflórát károsító hatása közismert, egy friss kutatás szerint más gyógyszereknek is lehet hasonló hatása – írja a Házipatika.com a brit Guardian cikke alapján.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált legutóbbi tanulmány több mint ezer általánosan elterjedt gyógyszer bélflórára gyakorolt hatásait tárta fel, közte antipszichotikumokét, protonpumpa-gátlókét, hormonokét és rákellenes szerekét. A kutatók laboratóriumi körülmények között az egészséges emberi bélrendszerben megtalálható 38 baktériumfaj mindegyikét kitették a vegyi anyagok hatásának, akárcsak az antibiotikumhasználattal összefüggő súlyos hasmenések leggyakoribb kórokozóját, a Clostridium difficilét.

Az eredmények szerint a több mint 800 nem antibiotikus készítmény nagyjából negyede hatott ki legalább egy baktériumfaj szaporodására. Ezek között 40 olyan készítmény is akadt, amely tíz vagy annál is több fajra hatott, ráadásul ezek közül 14 erős antibakteriális hatása eddig ismeretlen volt. A tanulmány egyik szerzője, Kiran Patil szerint a 25 százalékos arány valószínűleg akkor is megállná a helyét, ha egy még nagyobb volumenű gyógyszercsoportot vizsgálnának meg. Az eredmények leegyszerűsítve arra mutatnak, hogy átlagosan négy gyógyszerből egy kihatással van az emberi bélflóra működésére, ráadásul az is kiderült, hogy az ártalom nagyobb arányban érinti a hasznos baktériumokat – írja a Házipatika.com.

Forrás: Házipatika.com
Kelt: 2018-03-21