Francia többségi tulajdonba került egy szegedi biotechnológiai cég
Egy francia szakmai befektető, a Citoxlab Group 89 százalékos részesedést szerzett a transzporter fehérjék vizsgálatában globális piacvezető magyar Solvo Biotechnológiai Zrt.-ben – jelentette be hétfőn a Solvo Zrt.

Az 1999-ben alapított, szegedi székhelyű Solvo Biotechnológiai Zrt. gyógyszeripari, biotechnológiai és diagnosztikai kutatás-fejlesztéseket végez. A társaság a világon elsőként kezdett membrán transzporter fehérjékhez kapcsolódó gyógyszerkölcsönhatásokkal foglalkozni, ezen a területen globális piacvezetőnek számít. A Solvo Zrt. több mint egy tucat szabadalom tulajdonosa, partnerei között vannak a világ legnagyobb gyógyszergyárai és biotechnológiai cégei.

A most végrehajtott tranzakció egyik célja az, hogy belépjenek a gyógyszer metabolizmus piacára, és ezzel biztosítsák a lehetőséget a további növekedéshez. A tranzakció pontos összege üzleti titok, de több tízmillió dolláros nagyságrendű, amely az utóbbi évek legnagyobb iparági tranzakciója Közép-Kelet-Európában – közölte a vállalat az MTI érdeklődésére. A kisebbségi hányad továbbra is a menedzsment kezében marad, a vállalat vezetésében sem történik változás – jelezték.

A Solvo több mint 40 országba exportál mintegy 600 ügyfélnek, laborjai Szegeden és Budapesten vannak. Árbevételének fele az Egyesült Államok piacán keletkezik, ahol 2013 óta van leányvállalata.

A közlemény kitér arra is, hogy a Solvo Zrt. munkatársainak több mint 10 százaléka külföldi, vannak közöttük japán, amerikai, angol és holland szakemberek is. A társaság által jegyzett szakmai publikációk száma kétszer annyi, mint összes közvetlen versenytársuké együtt. Az elmúlt években számtalan külföldön dolgozó magyar szakember tért haza azért, hogy a Solvo Zrt. szakmai műhelyében dolgozhasson – jegyezték meg.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-03-20