Megjósolhatatlan világjárványra figyelmeztet a WHO
Idén is frissítette a potenciálisan világjárványt okozó betegségek listáját az Egészségügyi Világszervezet (WHO), írja az Index.hu.

A következő év kutatás-fejlesztési prioritásait meghatározó, „R&D Blueprint”-ként is emlegetett lista idén egy máig ismeretlen, megjósolhatatlan kór feltűnésének lehetőségét is előrevetíti, amelyet csak „X-kórként” emleget.

Mint az eredeti közlemény kiemeli, „az X-kór azt a tudást reprezentálja, hogy egy ma még ismeretlen patogén súlyos nemzetközi járványt okozhat”, ezért a kutatóknak fel kell készülniük ilyen ismeretlen kórokozók megjelenésére. Ahogy az Index.hu cikke megjegyzi, az X-kór „lehet egy idáig teljesen ismeretlen vírus, ami az állatvilágból átugrik az emberekre, lehet egy mesterséges, katonai, biotechnológiai fejlesztés, ami elszabadul, lehet ismert kórokozók mutációja, egyesülése, vagy akár összehangolt terrortámadás eredménye”.

A listán az X-kór mellett a krími-kongói vérzéses láz, az Ebola- és Marburg-vírus, a Lassa-láz, a MERS-CoV és SARS-vírus, a Nipah-láz és társai, a Rift-völgyi láz és a Zika-vírus szerepel.

Forrás: index.hu
Kelt: 2018-03-19