Ezekkel a gyógynövényekkel érdemes vigyázni véralvadásgátló szedése mellett

A véralvadásgátló készítmények kapcsán felmerülő esetleges gyógyszerkölcsönhatásokról, ezen belül is a gyógynövények fogyasztása kapcsán fellépő interakciókról közölt cikket a Weborvos.hu.
Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistájának ajánlásai nyomán. A cikk kiemeli, hogy egyes gyógynövények fogyasztása fokozhatja, míg másoké csökkentheti a véralvadásgátlók hatékonyságát, ezért együttes fogyasztásukkor különös körültekintéssel kell eljárni.

A cikk különösen az alábbi gyógynövényeket említi potenciális rizikófaktorként:

Gingko Biloba: gátolja a vérlemezke aggregációt, ezzel fokozza a véralvadásgátlók hatását, így megnöveli a vérzéses szövődmények rizikóját

Fokhagyma: a Gingko Bilobához hasonlóan gátolja a vérlemezkék összecsapódását, ezzel erősítve a véralvadásgátlók hatását

Gyömbér: A népi gyógyászatban trombózis-megelőzésre is használták véralvadásgátló hatása miatt. Antikoagulánsokkal együtt nem alkalmazható, máskülönben fennáll a vérzés kockázata!

Ginseng: csökkenti a véralvadásgátlók hatékonyságát, ezért kumarin-származékokkal párhuzamos szedése nem javasolt, a trombózisveszély növekedéséhez vezet

Orbáncfű: szintén gyengíti a véralvadásgátlók hatásfokát, ezért együttes szedésük kerülendő.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-03-13