Az idegeken múlhat a láb izmainak természetes időskori gyengülése
Az idegek számának csökkenése és a lábizmok időskori gyengülése közti kapcsolatot tárt fel egy friss kutatás, amelyről a BBC is hírt adott.

A tudósok 168 embert vizsgáltak meg és azt találták, hogy a láb izmait irányító idegek száma mintegy 30 százalékkal csökken 75 éves korukra, amely hozzájárul a lábizmok sorvadásához – számolt be az eredményekről a BBC hírportálja a Journal of Physiology című tudományos lap friss számában megjelent tanulmány alapján.

Az öregedéssel a lábizmok gyengébbek lesznek, veszítenek tömegükből, ezért végül az olyan mindennapi mozdulatok mint a lépcső megmászása vagy a fotelből felállás is nehézséget okozhatnak. Fiatal felnőttként az emberi gerincvelőben 60-70 ezer ideg irányítja a láb izmait – mondta el a BBC-nek Jamie McPhee, a Manchesteri Metropolitan Egyetem professzora.

„A kutatás eredményei alapján ez jelentősen változik az életkor előre haladtával: 30-60 százalékkal kevesebb az ideg idős korban. Az izmoknak azonban megfelelő jelre, ingerületre van szükségük az idegrendszertől, hogy összehúzódjanak és az ember mozoghasson” – magyarázta McPhee. A kutató a kanadai Waterlooi Egyetem és a Manchesteri Egyetem tudósaival dolgozott együtt, részletes MRI-felvételeket készítettek az izomszövetről, feljegyezték az izmok elektromos aktivitását, hogy megbecsüljék a megmaradt idegek számát és méretét.

Az egészséges izmok képesek egyfajta védekezésre: a fennmaradt idegek új nyúlványokat „állítanak munkába”, hogy megmentsék az izmokat a sorvadástól. Valószínűbb, hogy edzettebb, nagyobb méretű izmokkal rendelkező embereknél működik ez a védekezés – tette hozzá McPhee.

Forrás: MTI/BBC
Kelt: 2018-03-12