Issekutz-díjat kapott dr. Ferdinandy Péter
A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság vezetősége és tagsága ezúttal dr. Ferdinandy Péternek (képünkön), a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatójának ítélte oda legfontosabb elismerését, az Issekutz-díjat.

Az 1982-ben alapított, Issekutz Béláról, a magyar modern farmakológia megteremtőjéről elnevezett rangos tudományos kitüntetéssel minden évben egy kimagasló farmakológust díjaznak. Az elismerést hagyományosan az évente rendezett közgyűlésen adják át – írja a Weborvos.hu.

Dr. Ferdinandy Péter Tanulságok a 3 évtizede sikertelen szívinfarktus elleni „kardioprotektív" gyógyszerfejlesztésben: az elfogulatlan kutatás és a komorbiditások jelentősége címmel tartotta meg emlékelőadását, melyben kiemelte: fő érdeklődési területe a kardioprotekció, a veleszületett szövetprotekció mechanizmusa alapján történő gyógyszerfejlesztés. Mint azt előadásában elmondta, ha a szív egyik koszorúere beszűkül vagy elzáródik, akkor a nem megfelelő vérellátás miatt ún. iszkémiás zóna alakul ki. Ha ezt az elzáródást nem szabadítjuk föl, akkor ez a terület el fog halni – hívta fel a figyelmet az egyetemi tanár hozzátéve, hogy a szívizom nem tud regenerálódni, ezért a mai terápiák lényege a reperfúzió alkalmazása, vagyis a véráramlás helyreállítása az érelzáródás után. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg semmilyen gyógyszer nem képes az elhalt, infarktusos területnek a csökkentésére. Ennek egyik fő oka Ferdinandy szerint a hipotézisfüggő, elfogult gyógyszercélpont-kutatás, a másik pedig a komorbiditások (a főbb kardiovaszkuláris rizikófaktorok) figyelmen kívül hagyása a gyógyszerfejlesztés során – írja összefoglalójában a Weborvos.hu.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-03-12