Szakértő: A helytelen életmód a gyermekeket is cukorbetegséggel fenyegeti
A korábban öregkori jelenségnek gondolt cukorbetegség a helytelen életmód és az elhízás miatt a gyermekek között is egyre gyakoribb, de figyelni kell a liszt- és tejfehérje-érzékenységre is – mondta Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dietetikusa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

A szakértő hangsúlyozta, hogy tejfehérje-allergia, gluténérzékenység vagy cukorbetegség esetén a gyermekek különleges étrendet igényelnek, ehhez pedig az óvodai és iskolai menzáknak is igazodniuk kell. Az OGYÉI ezért felhívást intézett a közétkeztetésben részt vevőkhöz olyan recepteket várva, amelyek megfelelnek a diétás étrend előírásainak – közölte.

A receptverseny résztvevőinek 10 napos étrendet kell beküldeniük, ezeket pedig egy szakmai zsűri, valamint gyermekekből és szülőkből álló bíráló bizottság fogja értékelni. A legjobbakat az OGYÉI a www.merokanal.hu oldalon közzé is teszi, hogy ne csak a közétkeztetésben részt vevők, hanem a szülők és a pedagógusok is hasznos receptötleteket gyűjthessenek a diétás étrendhez – tette hozzá. A diétás recepteket április 2. és június 15. között várják.

A közétkeztetők számára meghirdetett felhívás a tejfehérje allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbeteg gyermekek étkezési igényeire kínál megoldást. A felmérések alapján a 18 éven aluliak 2-3 százaléka szenved tejfehérje allergiában, gluténérzékeny a gyerekek 1-2 százalék, a diabéteszesek száma a ebben a korosztályban 4,3 ezrelék.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-03-12