Jódtablettákat osztogatnak a belga gyógyszertárak nukleáris baleset esetére
A nukleáris biztonsági terv részeként a gyógyszertárakban keddtől ingyenesen vehetők át jódtabletták Belgiumban – közölte a La Libre Belgique című belga napilap kedden.

A napilap Jan Jambon belga belügyminiszter és Maggie De Block egészségügyi miniszter keddi tájékoztató kampányának részleteit ismertetve azt közölte, noha nincs konkrét ok az aggodalomra, a nukleáris baleset előfordulásának esélye pedig nagyon alacsony, az erőművek kockázati övezetében lakók számára már biztosítottak a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát csökkentő jódtabletták.

Az ország többi részében, főként a létesítmények 20 és 100 kilométeres sugarú körén belül elsősorban a bölcsődék, óvodák és iskolák, a gyermekes háztartások, terhes, vagy szoptató nők számára ajánlják a tabletta kiváltását, de bárki igényelheti azokat az ország többi részén is.

Noha a hatóságok mindent megtesznek a nukleáris létesítmények biztonsága érdekében, a baleset kockázata pedig rendkívül alacsony, komolyan fel kell készülni minden eshetőségre – mondta a belügyminiszter. Ahogy a brit The Guardian megjegyzi, Belgiumban összesen hét atomerőmű üzemel, ezek közül négy Antwerpen, három pedig Liege közelében.

Forrás: The Guardian
Kelt: 2018-03-07