Megszűnhet a hepatitis C-vel fertőzött betegek várólistája
Egy nemrég lezárult gyógyszerbeszerzési eljárással áprilisra eltűnhet a hepatitis C-vírussal fertőzött krónikus májbetegek várólistája, mert minden beteg számára biztosítva lesz a kezeléséhez szükséges gyógyszer – írja az MTI a Világgazdaság hétfői számára hivatkozva.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) több közbeszerzési eljárásban ötezer beteg kezeléséhez szükséges gyógyszerre írt ki pályázatot. Mivel az érintett gyógyszerek fogyóban voltak, ezért több tender esetében gyorsított volt az eljárás. A krónikus májgyulladásban szenvedő betegek gyógyszereinek közbeszerzésén a nyertes ajánlattevő jócskán a tenderben kiírt – legfeljebb 3 millió forintos – összeg alá ígért, és 1,2 millió forintból vállalta egy hepatitis C-s beteg gyógyítását.

Makara Mihály hepatológus a lapnak azt mondta, a tenderben szereplő készítményekkel a hepatitis C-vírussal fertőzött betegek 97 százalékban vírusmentessé válnak, meggyógyulnak, ráadásul mellékhatásai sincsenek a gyógyszereknek. A teljes gyógyulás három hónapos kúra alatt érhető el. Azt is elmondta, hogy tavaly év végén még több mint ezer beteg várt gyógyszeres kezelésre, most pedig 363 beteg van várólistán, a rendelt gyógyszer így elég lesz.

Magyarországon a lakosság 0,7 százaléka, több mint 70 ezer ember lehet hepatitis C-vírussal fertőzött, többségük nem is tud a betegségéről. A NEAK a betegek kezelését 100 százalékban támogatja, még dobozdíjat sem számol fel – mutatott rá Makara Mihály.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-03-06