Népszava: 16,5 százalékkal nőtt a vényköteles gyógyszerek ára
Tavaly 16,5 százalékkal fizettek többet a vényköteles gyógyszereikért a betegek, mint egy évvel korábban, mivel az állam kevesebbet költött támogatásra, a betegek pedig a korábbinál több drága és új készítményt váltottak ki – írja a Népszava Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemzése alapján.

A lap emlékeztet, hogy az utóbbi években a gyógyszertámogatásra költhető összeg csökkenésével párhuzamosan szűkült a támogatott készítmények köre, és összességében valamennyi évben nőttek a betegterhek is, 2012 és 2015 kivételével. A gyógyszerpiac alakulásáról szóló Pharmorient-elemezések szerint 2010 óta hektikusan változott a gyógyszerek árához adott tb-támogatás. Míg az Orbán-kormány első évében, 2010-ben a betegek a vényköteles készítmények árából átlagosan csaknem 40 százalékot fizettek térítési díjként, addig a tavaly átlagosan 2512 forintba kerülő gyógyszerek dobozonkénti árának már valamivel több mint a felét, 51,2 százalékát kellett kifizetniük – írja a lap.

A hazai közforgalmú gyógyszerpiacon 2017-ben 703 milliárd forintnyi gyógyszer fogyott, a recept nélkül kiváltható készítményeket is beleértve. Ez négy százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi forgalmat. Fekete Tibor számításai szerint ezt a piaci növekedést nagyobb részben a lakosság és kisebb hányadában a gyártók finanszírozták. A teljes piacon a lakossági tehernövekedés 11,9 százalék volt, a vényköteles készítmények körében pedig 16,5 százalék.

Forrás: Népszava online
Kelt: 2018-02-23