Harminc százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon
Harminc százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon 2013 óta – közölték egy koraszülött-ellátással kapcsolatos, pénteken kezdődött nemzetközi konferencia szervezői az MTI-vel.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a tanácskozást üdvözölve azt írta: a cél, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, és ha a vártnál korábban érkezik, megkapja a lehető legmagasabb szintű segítséget.

A kétnapos budapesti tanácskozás, a IV. Global Summit for Preemies szervezői a közleményben kiemelték, hogy az elmúlt évtizedben minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést Magyarországon. Hozzátették: hazánkban minden tízedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra.

Nádor Csaba neonatológus főorvos, az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának vezetője kiemelte, hogy a koraszülött-ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott, a szakembereknek új készségeket kell tanulniuk, és olyan új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amelyek gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak.

A konferencia első felében a koraszülöttek kórházi időszak utáni speciális igényeiről hangzanak el előadások, több jelentős regionális hazai projektet bemutatva. A tanácskozás második felében a koraszülöttek és szüleik kórházi igényeiről és sikeres kórházi programokról számolnak be a külföldi és hazai előadók. A konferenciát, amelyen 22 ország szakemberei vesznek részt, a Melletted a Helyem Egyesület és a Magyar Perinatológiai Társaság szervezte.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-02-16