Apai ágon is örökölhető lehet a petefészekrák
Az apától örökölt X kromoszóma egyik génjének mutációja növelheti a petefészekrák kockázatát – állapították meg amerikai kutatók.

Azoknak a nőknek, akiknek családjában több nemzedékre visszamenőleg előfordult rákos megbetegedés, jelenleg lehetőségük van tesztet végeztetni a BRCA1 és a BRCA2 nevű génekben előforduló – a petefészek- és a mellrákkal összefüggő – mutációk kimutatására – írta a BBC News.

A PLoS Genetics című folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint azonban a petefészekrák kialakulásában több másik öröklött tényező, például az apai eredetű X kromoszóma egyik génjének mutációja is közrejátszhat.

A buffalói Roswell Park Rákkutatóintézet munkatársaként dolgozó Kevin Eng és kollégáinak egyik gyanúsítottja a MAGEC3 gén volt, amely az apától örökölt X-kromoszómán található. A szakemberek szerint az apától, illetve az apai nagyanyától örökölt génekkel összefüggő petefészekrák korábban jelentkezik, mint az anyától örökölt génekre visszavezethető petefészekrák.

„Egy családban, ahol három lánygyermek is petefészekrákkal küzd, nagyobb valószínűséggel játszanak szerepet az örökölt X-kromoszómamutációk, mint a BRCA-mutációk” – mondta Eng, hozzátéve, hogy a következő lépés a MAGEC3 gén további tanulmányozása és feltételezett szerepének megerősítése lesz.

„Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a nők egy része nem csupán anyai ágon, hanem éppúgy az apja családján keresztül is örökölheti a petefészekrák kockázatát az újonnan azonosított génmutáció révén” – mondta Catherine Pickworth, a Cancer Research UK brit rákkutató intézet munkatársa. Hozzátette: „ezek az eredmények a jövőben segíthetik azokat a nőket, akiknek a családjában előfordult petefészekrák, hogy jobban megértsék a betegség kialakulásának kockázatát. Ez pedig azért fontos, mert a petefészekrákot gyakran csak késői stádiumban diagnosztizálják, amikor már nehezebb kezelni”.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-02-16