Egy nap alatt ható influenzagyógyszert ígér egy japán cég

Az influenzavírust egy nap alatt kiirtó, a tünetek szinte azonnali enyhülését hozó gyógyszer piacra dobásával kecsegtet a japán Shionogi gyógyszercég, amelynek baloxavir marboxil nevű készítménye már a III. fázisú klinikai teszteken is hatásosnak bizonyult – írja az Origo.hu a Science Alert cikke alapján.

A cég állítása szerint az új készítmény alig több mint 24 óra alatt végez a vírussal, míg a piacon jelenleg elérhető oseltamivir hatóanyagú készítmények, mint például a Tamiflu csak 72 óra alatt éri el ugyanezt a hatást. A gyógyszer másik fő termékelőnye, hogy az oseltamivir 10 adagos kúrájával szemben az új készítményből csak egy adag bevétele lenne szükséges. Ez a Tamiflut gyártó Roche gyógyszerágazatának vezetője, Daniel O’Day szerint előnyt jelenthetne a járványok megelőzésében, ugyanakkor a befejezetlen terápiák miatti rezisztencia kialakulásának kockázatát is csökkentené.

A Wall Street Journal által közölt várakozások szerint a japán gyártó a terjesztési jogokat birtokló Roche-sal közösen idén nyáron terjesztheti be a szükséges kérelmeket az amerikai gyógyszerügyi hatóság felé, a forgalmazásról szóló döntés pedig 2019-ben születhet meg.

Forrás: Origo,hu Science Alert
Kelt: 2018-02-14