FDA: A kratom opioid, nem gyógynövény

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, a Food and Drug Administration (FDA) új állásfoglalásában opioidnak minősítette a kratom nevű népszerű, gyógynövény-alapú készítményt, amelyet elsősorban fájdalomcsillapítóként és rekreációs célokra használnak – írja az NBC News. A kratom könnyen beszerezhető különböző webshopokon keresztül.

Az állásfoglalás készítője, Dr. Scott Gottlieb elmondása szerint az FDA 44 olyan esetet dokumentált, amelyben a készítmény hozzájárult a fogyasztók halálához. Gottlieb hozzátette: „A kratomot nem szabad egészségügyi panaszok kezelésére használni, sem pedig a vényköteles opioidok alternatívájaként. Nincs bizonyíték arra, hogy a kratom gyógyászati felhasználása biztonságos vagy hatékony lenne.” A kratom egyik népszerű felhasználása éppen az opioid-függőség kezelése, amelyre Gottlieb szerint egyéb, ellenőrzött gyógymódok is vannak.

A kratom nem először kerül az amerikai hatóságok látóterébe. Ahogy azt korábban a Magyar Nemzet is megírta, az amerikai Kábítószer–ellenes Hivatal (DEA) 2016-ban két évre betiltotta a szer használatát, de a használók érdekképviseletének nyomására később feloldotta a tiltást. A DEA a korábbi tiltást arra alapozta, hogy a kratommal kapcsolatos mérgezések száma 2010 és 2015 között 26-ról 263-ra nőtt, vagyis megtízszereződött. A DEA szerint 2014 és 2016 között 15 haláleset is kapcsolódott kratomfogyasztáshoz, bár ezekben az esetekben a használók más drogokat is fogyasztottak – írta korábban a magyar portál.

Forrás: NBC News
Kelt: 2018-02-06