M1: Fontos a lejárt gyógyszerek megfelelő gyűjtése

Az M1 csatorna Kosár című műsora a lakossági gyógyszerkészletek rendszeres felülvizsgálatának fontosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a lejárt gyógyszerek elhelyezésének legbiztonságosabb módja a gyógyszertárakban található gyűjtődobozok használata – írja a hirado.hu

A műsorban Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója kifejtette, a lejárt gyógyszerek „vagy nem fejtik már ki hatásukat, hiszen elbomlik bennük a hatóanyag, vagy olyan anyagok keletkeznek, amelyek kedvezőtlen hatást válthatnak ki. Ezért mindenképpen el kell kerülni azt, hogy a gyógyszereket a lejárati idő után valaki felhasználja”.

A gyógyszertárakban összegyűjtött lejárt gyógyszereket kezelő Recyclomed ügyvezető igazgatója, Miklós András elmondása szerint a gyűjtődobozokat előbb lepréselik, majd egy lezárt konténerben Dorogra vagy Győrbe szállítják őket, ahol a veszélyeshulladék-égetés szabályai szerint elégetik. Tavaly 281 tonna gyógyszertárban gyűjtött fel nem használt gyógyszert égettek el összesen, amely az eladott gyógyszermennyiség körülbelül három százaléka – teszi hozzá a cikk.

Forrás: hirado.hu
Kelt: 2018-02-04