Új fájdalomcsillapító előállításhoz járulhatnak hozzá a Pécsi Tudományegyetem kutatásai
Egy a Pécsi Tudományegyetem munkatársainak részvételével zajlott kutatás kimutatta a TRPV1 antagonisták egyik ismert mellékhatásának okát, így hozzájárulhat olyan TRPV1 csatornát gátló fájdalomcsillapítók fejlesztéséhez, amelyek nem okoznak testhőmérséklet-változást – írja a bama.hu.

A St. Josephs Hospital and Medical Center (Phoenix, AZ) munkatársa, Andrej Romanovsky professzor által vezetett, a Pécsi Tudományegyetem munkatársainak részvételével zajló kutatás eredményeit az Acta Physiologia című tudományos folyóiratban publikálták.

Dr. Garami András, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzlációs Medicina Intézet egyetemi docense, a cikk első szerzője a lapnak úgy fogalmazott: „Egészen eddig úgy gondoltuk, hogy a TRPV1 gátlók testhőmérsékleti hatásainak kialakításáért különböző élettani folyamatok felelősek. Meglepetésünkre, a legfrissebb eredményeink ezt cáfolták, és igazoltuk, hogy a testhőmérséklet emelkedését és csökkenését pontosan ugyanannak az élettani folyamatnak az ellentétes irányokba való megváltoztatása hozza létre”. A kutatást vezető Andrej Romanovsky hozzátette: „A TRPV1 többféle módon aktiválható, de közülük kizárólag a savi hatásokkal való aktiváció áll összefüggésben a testhőmérséklettel. Ha ezt a hatást gátoljuk, akkor láz alakul ki, ha fokozzuk, akkor pedig kihűlés.” Ennek az eredménynek köszönhetően lehetővé válhat olyan fájdalomcsillapítók előállítása, amelyek nem befolyásolják a TRPV1 savi aktivációját, és ezáltal a testhőmérsékletet sem.

A lap megjegyzi: a fájdalomérzékelés egyik legfontosabb kiindulási pontja a fájdalom receptor (újabb nevén TRPV1 csatorna), amely többféle módon aktiválható, ingerei közé tartozik a kapszaicin, a magas hőmérséklet és a savi hatások. A csatorna aktivációja fájdalomérzetet okoz, gátlása számos kísérleti modellben bizonyítottan képes a fájdalmat csillapítani, ennek köszönhetően a TRPV1 fontos gyógyszertani célponttá vált.

Forrás: bama.hu
Kelt: 2018-02-01