Anglia: Indokolatlan lehet a torokfájásra felírt antibiotikum
Az angol National Institute for Health and Care Excellence (NICE) a Public Health England-del közösen kiadott friss ajánlásában arra hívja fel a háziorvosok figyelmét, hogy csak indokolt esetben írjanak fel antibiotikumot torokfájás kezelésére, hiszen azt az esetek többségében vírusos fertőzés okozza.

Utóbbi esetben inkább paracetamol-, illetve ibuprofen-tartalmú készítményeket, valamint aszpirin és torokfertőtlenítő tabletták használatát javasolják, sok pihenéssel és fokozott folyadékbevitel mellett – írja a BBC.

A NICE hangsúlyozta, hogy az antibiotikumok alkalmazása csak abban az esetben indokolt, amikor bizonyítottan hatékonyak, ellenkező esetben hozzájárul a rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához. Ez különösen fontos annak fényében, hogy egy 2011-es angol kutatás szerint a torokfájásos esetek 60%-ában írnak fel antibiotikumot.

Cliodna McNulty, a Public Health England alapellátásért felelős vezetője a BBC-nek kifejtette: „Az antibiotikum egy értékes erőforrás, és fontos, hogy csak akkor használjuk, amikor valóban szükség van rá. Egy torokfájás esetében az eredmények azt mutatják, hogy az antibiotikum kevéssé hatásos, kivéve, ha egészen súlyosak a tünetek. Habár a torokfájás fájdalmas lehet, vannak más módjai is a tünetek kezelésének, beleértve a paracetamolt, illetve a hatóanyagot tartalmazó torokpasztillák használatát.”

Forrás: BBC Health
Kelt: 2018-01-30