Az influenza növeli az időskori szívroham kockázatát
Egy kanadai kutatás eredményei alapján a 65 év felettieknél az influenza növeli a szívrohamok kockázatát – írja a hirado.hu az MTI tudósítása alapján.

Az influenza vírusáról is kiderült, hogy fokozhatja a szívroham kockázatát. A kutatásban résztvevő szakembereket is meglepte, hogy egy héttel az influenza diagnózisa után hatszor akkora a szívroham valószínűsége, mint egy évvel a betegség előtt vagy után. Az erről értekező tanulmány a New England Journal of Medicine aktuális számában jelent meg.

Szívroham kockázatát fokozó hatása leginkább az influenzavírusnak van, de a szintén légúti panaszokat okozó RSV-, adeno- és náthavírusok is növelték valamennyire az infarktus kockázatát a kutatást vezető tudós, Jeff Kwong szerint. Az influenza a szívkoszorúerek duzzanatát vagy gyulladását idézheti elő, ettől leválhat az érfalak lerakódása és az ér elzáródhat.

A kutatók influenzával fertőzött mintegy húszezer felnőtt esetét vizsgálták meg, akik 2009 és 2014 között betegedtek meg. A páciensek közül több mint háromszázan kerültek kórházba szívrohammal az influenza előtti vagy utáni egy éven belül. Az utóbbiak közöl húsz betegnek volt szívrohama az influenzadiagnózis utáni egy héten belül. Kwong hozzátette, hogy nagyjából 75 százalékuk 65 éves vagy annál idősebb volt, 25 százalékuknak pedig volt már korábban szívrohama. A páciensek mintegy harmada halálozott el.

Kwong azt is elmondta, hogy a szívrohamot szenvedettek több mint harminc százaléka nem volt beoltva szezonális influenza ellen. Megjegyezte, hogy habár az influenza elleni védőoltás nem nyújt százszázalékos védettséget, ez nem jelenti azt, hogy ne érné meg beoltatni magunkat. A 65 évnél idősebbeknek különösen tanácsos az oltás, mert esetükben könnyebben alakulnak ki szövődmények – írja a lap.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-01-29