MEOSZ: Öt százalékra csökkenhet a gyógyászati segédeszközök áfája
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint van esély arra, hogy a jelenlegi 27-ről öt százalékra csökkenhet a gyógyászati segédeszközök (gyse) áfája – tájékoztatta a szervezet pénteken az MTI-t. Közleményük szerint a MEOSZ és partnerszervezetei által kezdeményezett egyeztető fórumon a kormányzati oldal képviselőinek többsége elvi támogatását adta a kezdeményezéshez.

A MEOSZ és partnerszervezetei – az Orvostechnikai Szövetség, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a Magyar ILCO Szövetség és a Nemzeti Betegfórum – csütörtökön hívták egyeztetésre a kormányzati oldal képviselőit, hogy közösen dolgozzák ki, milyen lehetőségek vannak a gyógyászati segédeszközök áfájának 5 százalékra történő csökkentésére.

Véleményük szerint ez a lépés nagyban enyhítené a betegek és fogyatékossággal élők terheit, ugyanakkor nem okozna jelentős bevételkiesést a költségvetésnek sem. Fontosnak tartják azt is, hogy az áfacsökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; a pénzt az állam olyan korszerű, támogatott segédeszközökre fordítsa, amelyek jelentősen megkönnyítenék a fogyatékos emberek önálló életvitelét. Mint írták, a jelenlegi javaslat mintegy kétmilliárd forint bevételkieséssel járna, ami az állam számára hosszútávon ugyanakkor többszörösen megtérülne. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vállalta, hogy közvetítőként részt vesz a MEOSZ és partnerei valamint az NGM közötti egyeztetésben.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-01-26