Németországban változik a dimenhidrinát javasolt adagolása
A dimenhidrinát kisgyermekeknél tapasztalt mellékhatásaira tekintettel a jövőben a hatóanyag maximális napi dózisa 5 mg/testtömegkilogramm lesz – írja a PharmaOnline a német Pharmazeutische Zeitung cikkére hivatkozva.

A német gyógyszerhatóság (BfArM) nyilvántartása szerint a dimenhidrinát tartalmú gyógyszerek használata egy hónaposnál idősebb, de három évnél fiatalabb gyermekeknél 39 esetben vezetett súlyos mellékhatáshoz, öt esetben pedig halálesettel is összefüggésbe hozták.

Hazánkban vényköteles, illetve vény nélküli forgalomban is jelen vannak dimenhidrinátos készítmények, tablettaként, illetve végbélkúpként. A dimenhidrinátos készítményeket elsősorban tengeri, légi, vasúti, országúti betegségek megelőzésére és kezelésére, illetve egyéb eredetű hányingerek és hányás kezelésére alkalmazzák mind a pediátriában, mind a felnőttek esetében. A háromévesnél kisebb gyermekek kezelésére hazánkban végbélkúponként 25 mg dimenhidrinátot tartalmazó vényköteles gyógyszer kínál lehetőséget – emeli ki a lap.

Forrás: PharmaOnline
Kelt: 2018-01-26