Egy új kutatás szerint káros lehet a hagyományos- és a gyógynövény tartalmú gyógyszerek együttes szedése
Egy friss kutatás szerint a hagyományos gyógyszerek gyógynövény tartalmú készítményekkel (pl. ginzenggel és ginkgo bilobával) együttes alkalmazása olyan interakciókkal járhat, amelyek súlyos mellékhatásokat vagy akár egészségkárosodást is okozhatnak – írja a brit Guardian.

A British Journal of Clinical Pharmacology c. folyóiratban megjelent tanulmány olyan eseteket vizsgált, amelyben HIV-fertőzött, epilepsziás, illetve szívelégtelenséggel küzdő beteg szedtek gyógynövény tartalmú készítményeket elsődleges gyógyszereikkel párhuzamosan. A tanulmány 15 olyan esetet vett górcső alá, amelyben az előbbi kritériumoknak megfelelő betegek egészségi állapota súlyosan romlott. A kutatás eredményei szerint az állapotromlás az esetek 60%-ban a gyógyszerinterakciókkal volt összefüggésben.

Az egyik leírt esetben egy 55 éves férfi úszás közben szívrohamot kapott. A halottkém jelentése megállapította, hogy az általa szedett ginkgo biloba-származékok csökkenthették a szívgyógyszereinek hatékonyságát. Több esetben szintén problémák léptek fel olyan szívproblémákkal kezelt pácienseknél, akik warfarin- illetve sztatin-tartalmú gyógyszereiket zsályával, lenmaggal, illetve zöldteával együtt szedték.

A kutatás vezetője, Charles Awortwe a Guardian-nek úgy fogalmazott: „Ha valaki gyógynövény tartalmú gyógyszereket szed, azt közölnie kell az orvosával. Egy lehetséges interakció és annak következményei rendkívül károsak lehetnek a beteg egészségére.” – írja a brit lap.

Forrás: The Guardian
Kelt: 2018-01-24