Gondot okoz a Xanax-fogyasztás Nagy-Brittanniában
Rohamosan nő a Xanax népszerűsége a brit fiatalok körében, amelynek köszönhetően a gyógyszer bekerült az öt leggyakrabban használt kábítószer közé – írja a brit The Guardian.

A gyógyszert elsősorban szorongások ellen alkalmazzák, mivel azonban könnyen és olcsón beszerezhető illegális csatornákon keresztül is, ezért sok tizenéves kábítószerként használja.

A probléma mértékét jelzi, hogy a brit Munkáspárt is napirendjére tűzte az ügyet. A jelenleg ellenzékben lévő párt egészségügyi árnyékminisztere, Johnathan Ashworth a „sokkoló” esetek tükrében reményét fejezte ki, hogy a brit kormány vizsgálatokat indít annak feltárására, hogy a Xanax fogyasztása milyen hatással van a tinédzserek életére.

Karácsonykor kiugróan sokan kerültek kórházba Xanax-szedéshez köthető tünetekkel, illetve olyan eset is napvilágot látott, amelyben egy diák 300 tablettát vásárolt illegálisan, melyeket később az iskolában árult.

A Xanax nyugtató hatása körülbelül hússzor erősebb, mint a Valiumé, ugyanakkor a szer addiktív, hosszútávú szedése pedig kábult, „zombiszerű” állapotot eredményez. A tinédzserek gyakran nem fordulnak szakemberhez szorongásuk kezelésére, ugyanakkor az öngyógyszerelés súlyos problémákhoz vezethet – jegyzi meg a cikk.

Forrás: The Guardian
Kelt: 2018-01-17