Ilku Lívia: a Btk. módosítása nagy lépés az illegális gyógyszerkereskedelem ellen
A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása nagy lépést jelent az illegális gyógyszerkereskedők elleni harcban - közölte Dr. Ilku Lívia, a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

A módosítás alapján 2018. január 1-től az illegális gyógyszerkereskedelemben való előkészületi tevékenység akár egy évnyi szabadságvesztéssel is büntethető – mondta el a szakértő.

Az indoklás szerint a legális ellátási lánc megszakításával forgalomba került gyógyszerek értékesítése büntetendő – tette hozzá.

Ilku Lívia hozzátette: az utóbbi időben Magyarországon illegális módon terjedtek gyógyszerhatóanyagok, és a büntetőjog eddig nem tudta szankcionálni ezt.

Fontos ez a módosítás, norvég és svéd rendészeti szervek is magyar címkés gyógyszereket fedeztek fel országaik fekete piacán, és erre felhívták a magyar hatóságok figyelmét is – fűzte hozzá.

Egy amerikai felmérés szerint a gyógyszerek tíz százalékát illegális csatornákon keresztül értékesítik a világon, az európai fertőzöttség ebből 4,4 százalék – jegyezte meg a szakértő.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-01-17