Az amerikai gyógyszerhatóság nem javasolja a kodeint 18 év alatt
Az Egyesült Államok gyógyszerengedélyezésért felelős hatósága, a Food and Drug Administration (FDA) friss állásfoglalásában arra szólítja fel a gyógyszergyártókat, hogy a kodein- és hidrokodon-tartalmú készítmények csomagolásán tüntesse fel, hogy azok alkalmazása 18 év alatt nem ajánlott – írja a Washington Post. Az említett hatóanyagok ismert mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, a szédülés, illetve a hányás, szélsőséges esetben azonban légzési nehézségeket is okozhat – emeli ki a cikk.

Az FDA egyik biztosa, Scott Gottlieb közleményében kritikus fontosságúnak nevezte a gyermekek védelmét a kodein- és hidrokodon-tartalmú vényköteles gyógyszerek indokolatlan szedésétől. „Ugyanakkor lépéseket teszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a szülőket arról, hogy a szokványos köhögés és megfázás kezelhető opioid-tartalmú készítmények nélkül” – tette hozzá.

Magyarországon az OGYÉI 2015-ben szigorította a kodein alkalmazására vonatkozó előírásokat. Eszerint a kodein 12 év alatt egyáltalán nem, 12 és 18 év között pedig csak abban az esetben alkalmazható, ha nem áll fenn olyan légzőszervi betegség, amely a légzésfunkció romlásával jár.

Forrás: The Washington Post
Kelt: 2018-01-16