Magyar Idők: A gyógyszerek mindössze egy százaléka hiánycikk Magyarországon
Habár az elmúlt időszakban számos híradás jelent meg bizonyos készítmények, többek között a tetanusz- és a HPV-védőoltás készlethiányával kapcsolatban, a gyógyszerhiány a 38 ezres hazai gyógyszerkincsnek csak mintegy 1 százalékát, összesen 390 tételt érint – írja a Magyar Idők.

Ahogy a cikk hangsúlyozza, ez az arány nem számít rendkívülinek, bizonyos készítmények, így például az agyhártyagyulladás elleni védőoltás hiánya pedig nem forgalmazási, hanem gyártási okokra vezethető vissza. Az említett készítményt a GlaxoSmithKline (GSK) gyártja, ugyanakkor a cikk megjegyzi, hogy több Teva készítmény is hiánycikknek számít, amelynek oka a cég – bezárásra vagy eladásra ítélt – gödöllői üzemének csökkentett termelési kapacitása.

A cikkben megszólaló Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója úgy fogalmazott: „A gyógyszerpiacon mindig is voltak hiánycikkek, ezek száma a forgalomban lévő gyógyszerekével arányosan emelkedik. Az előbbi és az utóbbi sem magyar sajátosság azonban”. Az egyes hiánycikkek megjelenését Feller az alapanyaggyártás és a gyógyszerpiac koncentrálódásához, valamint egyes nemzeti szabályozások bevezetéséhez (például az agyhártyagyulladás elleni védőoltás kötelezővé tételéhez) kötötte.

A cikk a „hiánypszichózis” veszélyeire is felhívja a figyelmet, miszerint a gyógyszerellátással kapcsolatos pontatlan tájékoztatás az egyébként elégséges készletek pánikszerű felvásárlásához, és ezáltal valódi gyógyszerhiány kialakulásához vezethet.

Forrás: Magyar Idők online
Kelt: 2018-01-15