Egy friss kutatás szerint az ibuprofen tartós szedése meddőséget okozhat a férfiaknál

A Koppenhágai Egyetem tudósainak 18 és 35 év közötti férfiakat vizsgáló kutatása szerint az ibuprofent tartalmazó készítmények hosszútávú, rendszeres szedése termékenységi problémákat, izomsorvadást, merevedési zavarokat és fáradságot okozhat a vizsgált csoportban – írja a brit The Guardian.

A kutatás 31 alanya két héten keresztül napi 600 mg ibuprofent vett be, amelynek hatására esetükben ún. kompenzált hipogodanizmus alakult ki. Ez azt jelenti, hogy az agyalapi mirigy a herékben lecsökkent tesztoszteronszint kompenzálására más hormonok szintjének emelésével reagál, amelyek elősegítik a tesztoszteron-termelést. Ez az állapot időskorú férfiaknál gyakran mutatkozik, fiatalkori előfordulása azonban aggodalomra adhat okot, amennyiben az alacsony tesztoszteronszint állandósul.

Ahogy a kutatás egyik vezetője, David Møbjerg Kristensen fogalmazott, „aggódunk azoknak a férfiaknak a termékenységéért, akik hosszú időn keresztül szedik ezeket a gyógyszereket”. „Ezek a készítmények jó fájdalomcsillapítók, de sokan anélkül szedik őket, hogy figyelembe vennék, hogy ezek valódi gyógyszerek” – tette hozzá Kristensen. Idén márciusban a FIFA korábbi főorvosa hívta fel a figyelmet a profi futballjátékosok rendszeres ibuprofen-fogyasztásának veszélyeire.

Forrás: The Guardian
Kelt: 2018-01-12