Nagy a baj: egyre több gyógyszer hiányzik a polcokról
Krónikus baj lett a gyógyszerhiány, egyre több gyógyszer hiányzik a magyar piacról hosszabb-rövidebb ideig – írja csütörtöki számában a Népszava.

A lap szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistáján idén 190 készítmény több száz kiszerelése szerepelt, köztük olykor olyan „életmentő" vakcina is, mint az agyhártyagyulladás elleni, illetve a tetanuszoltás.

A Népszava példaként említi, hogy az agyhártyagyulladás baktériumának B törzse ellen védelmet nyújtó Bexsero hiányát január óta csak néhányszor néhány hétre sikerült megszüntetni. A hatóságok Ausztriából és Portugáliából származó vakcinával próbálták meg tavasszal megoldani az ellátást

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszerhiány nem csak hazánkat érintő probléma: az Egyesült Államoktól Lengyelországig mindenütt van ellátási zavar, olykor éppen amiatt lesznek hiánycikkek, mert a politikai döntéshozók meggondolatlanul nyúlnak bele a gyógyszerpiac megregulázásába. Ráadásul a gyártók oda viszik a készleteiket, ahol többet kaphatnak értük. Tartós árletörés esetén előfordul az is, hogy leállnak a termék gyártásával, a „túl olcsó” készítményt „pihentetik”.

Gondot jelent továbbá, hogy a másutt jobban eladható szereknek az utóbbi években felpörgött a fekete exportja. A magyar gyógyszerkészlet egy része illegálisan külföldre kerül, s ezt az ellenőrzés szigorítása sem tudta megszüntetni.

Forrás: Magyar Nemzet
Kelt: 2017-12-14